2012. december 7., péntek

Győztesen élni!

Szerintem nincs olyan ember, aki ne akarna sikeres lenni: jól megírni egy dolgozatot, letenni egy nyelvvizsgát, bejutni egy jó egyetemre, megszerezni egy jól fizető állást. Szeretünk nyerni. De amikor tele van a keresztény szótár olyan fontos és az emberre igaz kifejezésekkel, mint bűn, kísértés, vétek, bukás, akkor mondhatjuk-e azt, hogy a keresztény ember lehet sikeres, lehet győztes? Használhatunk-e olyan szavakat a keresztény életvitelre és gondolkodásra, mint profit, nyereség, haszon, jutalom, siker, győzelem? Miért ne? Maga Jézus él vele.

Örök élet vasárnapja volt nemrég, az utolsó az egyházi évben. Az istentiszteleten a tálentumokról szóló példázatot (Máté 25,14-30) hallhattuk, amely az utolsó idők utolsó nagy eseményéről szól, arról, hogy az Isten vizsgát tart az emberek fölött, és mindenkinek elé kell állnia, és mindenkinek számot kell adnia életéről, tetteiről, a dolgokhoz való hozzáállásáról, a mentalitásáról, kitartásáról, találékonyságáról, hűségéről, hitéről.

Isten rád bíz valamit ebben a világban. Ad neked hozzá tálentumot, belső értékeket, igen sokat érő tulajdonságokat. (egy tálentum = 43,65 kg arany, hozzávetőlegesen fél milliárd forint!!!) A sikeres, győztes élet első lépése az, hogy fedezd föl ezeket magadban. Lásd meg, mire teremtett téged Isten, mit bízott rád, mit álmodott meg benned. Ne nézd le magad, ne kicsinyeld magad, ne ásd el azt, amit kaptál, mert akkor csak arról tudsz majd számot adni, hogy féltél, rettegtél élni azzal a kevésnek tűnő, de mégis hatalmas kinccsel, ami Te vagy.

A második lépés, hogy kezdd el használni a kapott kincset. Élj vele, szerezzen hasznot ez a képesség, adottság neked, embertársaidnak, családodnak, barátaidnak, iskoládnak, ennek az országnak, az emberiségnek, végső soron Istennek. És tedd ezt úgy, hogy ne felejtsd el, hogy nem a tiéd, hanem kaptad. Ezért mutass a tálentumok használatakor az Istenre. Adj hálát neki, hogy ilyennek teremtett. Mikor élsz vele, és kamatoztatod az emberek szívében, akkor ne csak téged lássanak, hanem Isten kudarcokat, bűnt, diszharmóniát legyőző szeretetét. Mert attól lesz győztes az életünk, hogy Isten szeretete teret nyer bennünk és rajtunk keresztül többi embertársunk életében.

A harmadik lépést Isten teszi meg. Neked adja a győztesnek járó elismerést, jutalmat. Az ünnepi lakoma nem csupán egy érettségi bankett, nem egy lakodalom, nem egy egyhetes álomüdülés, hanem az Istennel való életközösség szimbóluma. Aki mer, az nyer. Aki mer bízni Istenben és ezért a magában lévő kincseket is meri használni Istenért, az nyer. Megnyeri a sikeres életet, és elnyeri az örök életet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése