2012. december 30., vasárnap

Csupasz karácsony - istentisztelet a sportcsarnokbanKarácsony. Köthető hozzá hangulat, meg készülődés, meg sok kaja, meg karácsonyfa, meg ajándékok, ilyenkor elmegyünk a rokonokhoz, vagy ők jönnek hozzánk... Ahol van még kistesó, ott Jézuskázunk egy kicsit, elénekeljük vagy meghallgatjuk a mennyből az angyalt. Együtt a család. Szeretjük egymást. Vagy veszekszünk.
Megmondom őszintén, szerintem fel van ez az ünnep turbózva. Hatalmas elvárásokat támasztunk magunk és mások felé, ajándékok tömkelegét vásároljuk meg akkor is, ha nincs rá pénzünk, de közben nem tudunk együtt lenni, és nem értjük meg karácsony lényegét.
Itt ez a sportcsarnok. Elég csupasz, nem? Tipródtam, hogyan varázsoljak ide nektek karácsonyi hangulatot, míg végül arra jutottam, hogy sehogy. Merthogy a valódi karácsonynak, az igazinak, az elsőnek, nemigen volt csillagszórós, hóeséses, mézeskalács illatú hangulata.
Csak a csupasz, rideg, kemény valóság. Csak József és Mária. Elsőgyerekes kezdők, akik tétován és félelemmel telve bolyongtak a népszámlálástól nyüzsgő betlehemi utcák idegenségében, míg meg nem szánták őket egy istálló kölcsönadása révén. Ott aztán nem volt fehér pólya és steril kórházi körülmények, hanem trágya és szalma. Se forró víz, se segítség, csak báránybégetés, és büdös istállószag. És sírt Mária, mert nem így képzelte első gyereke világra jöttét, és sírt József belül, mert tehetetlen düh szaggatta lelkét a világhatalmak hülyesége miatt, és sírt Jézus, aki beleszületett a nyomorba, az üldözésbe és a nélkülözésbe.
Vajon mi lenne, ha ma születne meg Jézus? Milyen lenne a mai valódi Karácsony? Nézd meg az alábbi kisfilmet!


Mit jelképez az eredeti és a filmbeli történet? Talán azt, hogy az istálló és az autópálya-pihenő WC-je, bármilyen mocskos is tud lenni, nem akadály Istennek arra, hogy megszülessen benne. Nem akadály Istennek az, hogy a mi indulatokkal teli szívünk az ő szülőszobája legyen. Lehet benned bármekkora bűn, viselkedhetsz méltatlanul, idegesítheted a tanáraidat, kitolhatsz saját magaddal és másokkal, Isten akkor sem vet meg. Gondolhatnak rólad mások sok rosszat, lekezelhetnek téged, semmibe vehetnek, Isten akkor se vet meg.
Jézus születésének első tanúi pásztorok voltak. Vad emberek, akik fél életüket a pusztában töltötték, talán családjuk sem volt, otthonuk se nagyon. Akik Isten ajándékát elsőként megkapták, azok farkasokkal küzdöttek – az élet farkastörvényeivel harcoltak. Mint a mai kamionsofőrök, szajhák, rendőrök, vagy akár mi, diákok és tanárok. Karácsony erről szól: Isten odaáll mellénk, és megmutatja, hogy minden körülmények között fontosak vagyunk számára. Ezt mondja Isten: Úgy bánok veletek, mint mikor valaki arcához emeli gyermekét. (Hóseás 11,4) Fontosak vagyunk neki.
Ezért jött el erre a világra, és mutatta meg nekünk, hogyan kell igazán élnünk. Ezért nem ragadhatunk le a kis Jézuskánál meg a bukolikus betlehemezésnél, mert Isten élő szeretetéről van szó. A következő film egy trailer – igazgatónő tette fel a kevi.hu-ra – pont erről szól.

CeeLo Green: Mary Did You KnowMost arra kérlek titeket, osztályonként gyertek le. Hozzátok a jászlat, bölcsőt is, amit hétfőn kértem tőletek. A küzdőtéren osztályonként alkossatok egy kört, álljátok körül a bölcsőt. [...]
J.S. Bach-nak van egy szép éneke, amire írtak egy verset. Ez a vers arról beszél, hogy két iránya van karácsonynak.
Egy: Amit én hozok Istennek, amit én ajándékozok neki:
1. Ím, jászlad mellett térdelek, Ó, Jézus, üdvösségem. Elhoztam minden kincsemet, Mit ingyen adtál nékem: A szívem, lelkem, életem, Ó, fogadd tőlem kedvesen, Ne szolgáljon, csak téged.
Kettő: amit ő ad nekem, ő ajándékoz nekem.
6. Csak egyet, egyet kérhetek. Egy égi jóra várok: Hogy a szívemben végy helyet, Ó, Jézus, bárhol járok. Tedd jászladdá a szívemet! Jer, térj be, és betér veled Az öröm égi fénye!
Most az előttetek lévő üres jászol, bölcső jelképezi a ti szíveteket. Isten nem veti meg a szívedet. Isten úgy bánik veletek, mint mikor valaki arcához emeli gyermekét. Szeret. Örül neked. És szeretne otthon lenni benned. Most, míg karácsonyi énekeket éneklünk, gondolatban tedd ebbe a bölcsőbe minden gondodat, vágyadat, bánatodat és örömödet. És nyisd ki a szívedet, hogy bölcső lehessen Jézusnak, és Isten megszülessen benned.

ÉNEK: Mennyből az angyal,
ÉNEK: Pásztorok, pásztorok,
ÉNEK: Dicsőség mennyben az Istennek

Ima: Jézus! Segíts, hogy valódi karácsonyom legyen. Olyan, ami nem a rohanásról, nem a csillogásról szól, hanem rólad és rólam. Arról, hogy megértsem szeretetedet, ahogy magadhoz ölelsz, és ahogy én is szerethetem, és magamhoz ölelhetem ismerőseimet, családtagjaimat. Köszönöm, hogy nem vetsz meg engem, és fontos vagyok számodra. Köszönöm, hogy eléd tehetem dolgaimat, és köszönöm, hogy az én életem is lehet a Te jászlad. Ámen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése